Ατομική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική (ενηλίκων και εφήβων)
Η ατομική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική παρέχεται σε ενήλικους και εφήβους, που ζητούν υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.
Η ψυχοθεραπεία δεν περιορίζεται στη διάγνωση του προβλήματος, αλλά επεκτείνεται μέσω ειδικών τεχνικών στη διευκόλυνση του ατόμου να εξετάσει το ίδιο τις σκέψεις του, τα αισθήματά του, τις παλαιότερες εμπειρίες του και, στο τέλος, να διερευνήσει με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή τις μελλοντικές δυνατότητες, να κατανοήσει την πραγματική φύση του προβλήματός του.
Σε ένα ζεστό περιβάλλον και με τη χρήση ενδεδειγμένων μεθόδων, παρέχεται η συναισθηματική ασφάλεια και κατανόηση στους επισκέπτες για να εκφραστούν ήρεμα, ώστε να βοηθηθούν από την ψυχοθεραπεύτρια να εξερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν τα θέματα που τους εμποδίζουν να ζήσουν μια ήρεμη και συναισθηματικά ισορροπημένη ζωή.
Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ατομική ψυχοθεραπεία δε σχετίζεται με γενικές συμβουλές, που θα μπορούσε κάποιος να βρει οπουδήποτε, αλλά ότι προσαρμόζεται δυναμικά σε κάθε εξειδικευμένη περίπτωση, ώστε να λαμβάνει ο επισκέπτης την απαιτούμενη υποστήριξη και θεραπεία.
Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι προσέγγισης των ποικίλων προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν σε μία οικογένεια. Η ψυχοθεραπεύτρια εξετάζει ατομικά κάθε περίπτωση, ώστε να κατευθύνει τις οικογένειες που ζητούν βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσουν πολυσύνθετα προβλήματα, τα οποία έχουν αντανακλούν σε συζύγους και παιδιά.
Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από μια συνεδρία αναφορικά με παροχή συμβουλευτικής στην οικογένειά του;
Κάθε οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα σχέσεων, που απαρτίζεται από μέλη διαφόρων ηλικιών και χαρακτήρων. Προκειμένου να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η πραγματική φύση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, η ψυχοθεραπεύτρια εξετάζει κατά περίπτωση όλα τα μέλη της οικογένειας ταυτόχρονα, μόνο τους γονείς, μόνο κάποιο από τα μέλη ή κάποια από τα μέλη. Η επιλογή της προσφορότερης διαδικασίας γίνεται σταδιακά, αφού εξεταστούν τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης περίπτωσης.
Σκοπός της Οικογενειακής Συμβουλευτικής είναι να διευκολυνθεί μια δυναμική στροφή των ενδοοικογενειακών σχέσεων, με την εισαγωγή νέων τρόπων επικοινωνίας και αντιμετώπισης των θεμάτων που επηρεάζουν την οικογένεια ως σύνολο.
Μία μέθοδος με την οποία οι γονείς βοηθούνται στη σχέση τους με μικρότερα παιδιά, είναι αυτή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού. Οι γονείς διδάσκονται από την ψυχοθεραπεύτρια πώς να χρησιμοποιήσουν το παιδικό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης και πνευματικής προόδου του παιδιού τους.
Η ψυχοθεραπεία παιδιών με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων, όπως το παιδικό παιχνίδι, η χρήση του διαγνωστικού τεστ WISC III κ.ά., βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων προκλήσεων, δυσχερειών κατά την κοινωνική και σχολική ενσωμάτωση, συγκρούσεων με τα αδέλφια, αδυναμίας αυτοσυγκράτησης και φοβιών.
Εφόσον διαγνωστεί η ύπαρξη προβλήματος, προσφέρεται στο παιδί ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, εντός του οποίου είναι δυνατή η κατανόηση του εαυτού του, ώστε να αποκτήσει έλεγχο πάνω σε έντονα συναισθήματα που το ταλαιπωρούν.
Παιδιά που πάσχουν από συνήθεις αγχώδεις διαταραχές, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.Υ.), έχουν τη δυνατότητα να αποφορτιστούν από ό,τι τα ανησυχεί και τα αναγκάζει να αντιδρούν υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, παιδιά που αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές, είναι ντροπαλά ή άτολμα, επίσης ωφελούνται άμεσα με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.
Σοβαρότερες παθήσεις, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο Asperger κ.ο.κ. επίσης μπορούν να τύχουν φροντίδας, με δεδομένη την πολυετή πείρα και πολύπλευρη κατάρτιση της ψυχολόγου.
Παράλληλα, μαζί με τα παιδιά βοηθούνται και οι γονείς, οι οποίοι συχνά αισθάνονται ανήμποροι να λειτουργήσουν αρμονικά στη σχέση με τα παιδιά τους, αλλά και στη μεταξύ τους σχέση. Η βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παιδιών αντανακλά θετικά σε ολόκληρο το πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων.
Οι σχέσεις εξελίσσονται μέσα από ποικίλα στάδια. Μια σχέση είναι μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται όχι μόνο από τις προσωπικότητες και τα αντίστοιχα υπόβαθρα δύο ανθρώπων, αλλά και από εξωτερικά γεγονότα και προκλήσεις, που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, όπως θέματα με γονείς, οικογενειακές συγκρούσεις, θάνατος κοντινών προσώπων, οικονομικές δυσχέρειες, θέματα οικειότητας και πολλούς ακόμα στρεσογόνους παράγοντες.
Η συμβουλευτική για ζευγάρια αποτελεί μια ευκαιρία για το ζευγάρι να εξερευνήσει τις πολλές όψεις της επίδρασης εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων στη σχέση. Η ψυχοθεραπεύτρια δεν ασκεί έργο διαιτητή ή δικαστή, αλλά διευκολύνει τη διαδικασία κατανόησης και αλλαγής βλαπτικών για τη σχέση συμπεριφορών, στις οποίες έχει παγιδευτεί το ζευγάρι. Κατά την κοινή εργασία με το ζευγάρι, η ψυχοθεραπεύτρια μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες “ασκήσεις” στα μέρη, οι οποίες θα ακολουθούνται μεταξύ των συνεδριών, ώστε να ενδυναμωθούν στην πράξη όσα κάθε μέλος του ζευγαριού μαθαίνει από τη διαδικασία και να αναπτυχθούν υγιείς μέθοδοι αρμονικής εξέλιξης της σχέσης.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, σκοπός είναι να εργαστεί το ζευγάρι μαζί με την ψυχοθεραπεύτρια, ανεξαρτήτως του σημείου που έχει φτάσει η συμβίωση, με τη ζωηρή ελπίδα της επίτευξης αρμονικής συμβίωσης, καθώς το ζευγάρι επανακαθορίζει τη φύση και το μέλλον της σχέσης του.
Ο Γονικός Συντονισμός είναι διαδικασία που επικεντρώνεται στα παιδιά γονέων, οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο σύγκρουσης ή και διαζυγίου. Πρόκειται για μια μορφή επίλυσης προβλημάτων της σχέσης γονέων και παιδιών, όταν τα επίπεδα σύγκρουσης είναι πολύ υψηλά, ώστε η Οικογενειακή Συμβουλευτική να μην αποτελεί πρόσφορη μέθοδο.
Με το Γονικό Συντονισμό οι γονείς βοηθούνται να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μία υγιή γονική σχέση με τη μείωση της έντασης μεταξύ τους, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η προσαρμογή του παιδιού μετά από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο.